Tein pitkästä aikaa itse karjalanpiirakoita ja oli kyllä hyviä.Ja jopa onnistu kohtalaisen hyvin.Kolmas kerta toden sanoo.Nyt sen sit honasin tosissaan et miten ne kannattaa tehdä.Vielä sen opin tällä kertaa että kannattais tehdä "rypyt" hyvin mataliksi koska muuten ne "rypyt" palaa. :)

2157102.jpg

Taikina:

5dl vettä

vajaa ½dl öljyä

5dl vehnäjauhoja

n.1l ruisjauhoja(laitoin puolet sihtiruisjauhoja ja puolet karkeita)

1tl suolaa

Puuro:

½l riisiä

½l vettä

2,5l maitoa(itse tein rasvattomaan maitoon)

suolaa

(25g voita jos haluaa laittaa)

Puuro kannattaa tehdä vaikka edellisenä päivänä jos on heti aamusta rupeamassa leipoo niin puuro kerkeää jähtyä.Laita vesi kiehumaan,lisää sekaan riisit ja keitä hiljalleen kunnes vesi on imeytynyt riisiin.Lisää esikeitetyt riisit kuumaan maitoon.(Puuro kannattaa tehdä haudekattilassa jos mahdollista.)Keitä kunnes puuro on valmista ja lisää suola.

Taikina on helppo ja nopea tehdä.Lisää veteen öljy ja suola.Lisää sitten vehnäjauhot sekoittaen.Lisää sitten ruisjauhoja pikkuhiljaa taikinaan koko ajan vaivaten.Taikina on valmista kun se irtoaa kulhon reunoista.

Jaa taikina osiin ja pyöritä ne palloiksi.Peitä pallot leivinliinalla jottei ne kovetu.Kauli pallot sitten ohuiksi pohjiksi ruisjauhoja apuna käyttäen,sillä taikina tarttuu helposti pöytään kiinni.Laita valmiit pohjat kelmun väliin ja ripottele päälle hiukan jauhoja jottei pohjat tartu toisiinsa.Peitä ne vielä leivinliinalla.Kun pohjat on valmiina voit alkaa täyttää niitä.Pullasudilla voit enimmät jauhot puhdistaa pohjan päältä.Levitä puuroa pohjan päälle ja rypytä reunat keskeltä aloittaen.Paista piirakoita 275-300 asteessa ehkä noin 15 minuuttia tai kun ne ovat hiukan saaneeet väriä.Kannattaa seurata ettei ne pala,palavat nimittäin melko helposti. :)